Invatamant si educatie

Click aici pentru a deschide: Istoria unei evolutii:

Scoala „Ion Ghica” GHERGANI  – 1905-2016

Scurt istoric

Vechea şcoală a apărut ca urmare a programului naţional pentru realizarea de clădiri de învăţământ iniţiat de Spiru Haret. În istoria şcolii mai întîlnim o altă personalitate, Ion Ghica, om politic, economist, scriitor, ce a donat pentru realizarea acesteia o parte din moşia conacului său şi a sprijinit activitatea şcolii, motiv pentru care aceasta i-a purtat numele încă de la înfiinţare. Este un caz ce ilustrază contribuţia marilor proprietari de pământ la creşterea calităţii vieţii din satele unde deţineau moşii, prin contribuţii la realizarea clădirilor comunitare: şcoală, biserică, primărie, etc.
Şcoala este o mărturie a procesului de modernizare al României de la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, al modului în care autorităţile centrale au demarat lupta cu analfabetismul, au asigurat o cultură generală cetăţenilor, au implementat valori şi norme de comportament şi au susţinut formarea identităţii naţionale, pregătind astfel apariţia unor generaţii de excepţie.

Click aici pentru a deschide: Istoria unei evolutii:Scoala „Ion Ghica” GHERGANI  – 1905-2016

 

 

 

Click aici pentru a deschide: …un nou inceput pentru scoala din Racari!

Scurt Istoric

1910-1913:  Întemeierea şcolii Răcari şi mişcarea cooperatistă

În această perioadă a înflorit pe aceste locuri o importantă “mişcare cooperatistă” condusă de Preotul econom Mihail Popescu, ca preşedinte, şi Ioan Gh. Nicolescu, controlor financiar şi casier.

În comuna Răcari între 1908-1913 existau: “O bancă populară, o societate de cumpătare care administra patru cârciuni, o fabrică de şuncă după metoda de la Praga şi o cooperativă de consum”.  În această perioadă s-au construit: localul primăriei, banca populară şi  şcoala.

Şcoala a fost inaugurată în ziua de 27 dec. 1910, în prezenţa Ministrului şcoalelor Spiru Haret

 

Click aici pentru a deschide: …un nou inceput pentru scoala din Racari!

Povestea unei evolutii…!

Click aici pentru a deschide:  Povestea unei evolutii!

Click aici pentru a deschide:  Povestea unei evolutii!